Historie

Sist Schola Cantorum jubilerte, intervjuet jeg tre generasjoner Schola-dirigenter. På et tidspunkt i samtalen oppstod en slags vennskapelig geografisk kappestrid mellom Knut Nystedt og Kåre Hanken om hvilke land koret hadde reist til under deres respektive taktstokker. For høflighets skyld stilte jeg samme spørsmål til Tone Bianca Sparre Dahl, som på det tidspunktet hadde vært Schola Cantorums dirigent i knappe to år. Hennes ærlige og lakoniske svar var at koret hadde brukt tid på å rekruttere og foreløpig hadde vært i Moss.

To år senere hadde Schola Cantorum sanket flere internasjonale priser enn koret noensinne har loggført tidligere. Først vant de fire klasser av fire mulige i den anerkjente korkonkurransen i Tolosa i Spania i 2005. Deretter var koret Norges deltaker i den europeiske kringkastingsunionens konkurranse Let The Peoples Sing i 2007, der korene sender inn en radioinnspilling som må være gjort i ett take. I finalen, en direktesendt radiooverført konkurranse i byen Wuppertal i Tyskland, vant Schola hovedprisen, The Silver Rose Bowl.

Tilbake stod et kor og en dirigent og forsøkte å summe seg. - Vi var veldig overrasket, sier Tone Bianca Sparre Dahl. - Begge deler var helt uventet.

Schola Cantorums korister

Deretter gikk det slag i slag med turné i Sør- Korea, invitasjon til Verdenskorsymposiet i København og konserter på festival i St. Petersburg året etter, samt finale i Harald Andersén-konkurransen i Helsinki – alle arenaer som i utgangspunktet er forbeholdt profesjonelle ensembler. At et studentkor fra Oslo markerer seg i slike selskap er uvanlig, selv om koret henter medlemmene sine fra byens utdanningsinstitusjoner i musikk.

Et sted i denne raden av festivaler og konkurranser rakk Schola Cantorum også å gjøre sin første innspilling med Dahl som dirigent. Platen Audiens, med vokalensemblet Nordic Voices som gjest, ble utgitt av plateselskapet 2L i 2009. I tråd med Scholas lange tradisjoner for å synge nyskrevet musikk, har den verker av korets egen Bjørn Morten Christophersen som rød tråd, ved siden av sentrale nålevende nordiske korkomponister som Karin Rehnqvist og Morten Lauridsen.

Audiens var starten på en dreining i korets virksomhet mot flere bestillinger, innspillinger og større konsertsamarbeid her hjemme. Schola Cantorum innledet et årlig samarbeid med Kringkastingsorkestret om å gjøre klassiske korverk med orkester. I 2010 ringte KORK og trengte kor til en innspilling med det sagnomsuste norske metalbandet Dimmu Borgir. Som ofte i symfoniorkesterland var det kort varsel, og dirigent Dahl sa først nei. Men KORK ga seg ikke, og brått gikk Schola fra å pugge nyskrevne partiturer til å øve belting – sangteknikk med mer brystklang og muskelkraft enn normalt. Studioalbumet ABRAHADABRA ble lansert i 2010, og året etter deltok koret på Dimmu Borgirs konsert Forces of the Northern Night i Oslo Spektrum.

Samme år sang Schola Cantorum blant annet med KORK og baryton Bryn Terfel i Oslo konserthus, før turen i 2012 gikk med Dimmu Borgir til 90 000 publikummere på verdens største utendørs heavy metal-festival, Wacken Open Air i Nord-Tyskland.

Schola Cantorums korister

I 2012 kom også en ny innspilling på 2L med musikk tilegnet jomfru Maria, Hymn to the Virgin. Som flere av 2Ls plater ble den Grammy-nominert for beste opptaksteknikk. Den vant ikke, men kanskje var det på grunn av platens suksess at Schola Cantorum plutselig befant seg i Abbey Road Studios sammen med the Royal Philarmonic Orchestra for å spille inn musikk av komponisten Christopher Tin, som blant annet har skrevet musikken til dataspillet Civilization. En del av musikken hadde gammel norrøn tekst, og Tin forestilte seg at et norsk kor måtte ha uttalen av det inne. Andre medvirkende på platen The Drop that Contained the Sea er blant annet det bulgarske kvinnekoret Les Mystères des Voix Bulgares.

Å gjøre nyskrevet musikk er ikke bare enkelt. Når et nytt partitur materialiserer seg, kan det plutselig være dobbelt så langt som planlagt. Og med unntak av de få som har absolutt gehør, trenger de fleste sangere, også profesjonelle, et minimum av tid for at uforutsigbare sprang og vendinger skal feste seg. Dahl forteller at det har hendt at en urframføring har vært på nippet til å bli avlyst. Men i de fleste tilfeller går det bra, og det er viktig for koret å videreføre en tradisjon som strekker seg tilbake til korets stifter og komponist Knut Nystedt, for å være et arbeidsrom for komponister. Ved siden av Christophersen har Arnt Håkon Ånesen, Terje Bjørklund, Timo-Johan Kyllönen, Frøy Aagre, Martin Ødegaard og Tord Kalvenes skrevet for Schola i Tone Bianca Dahls regjeringstid. De to siste har også bakgrunn i korets egne rekker.

Schola tiltrekker seg for tiden unge sangere, og dirigenten tror bredden i repertoaret er en medvirkende årsak. Schola Cantorums sjangerbredde og høye aktivitetsnivå var også en del av vurderingsgrunnlaget da dirigent Tone Bianca Sparre Dahl nylig ble innvilget det største arbeidsstipendet staten deler ut – det tiårige. Det skal blant annet brukes til å studere orkesterdireksjon i Tyskland, og Dahl tror det er behov for dirigenter med kompetanse til å bevege seg over den tradisjonelle yrkesmessige kløften mellom kor- og orkesterdireksjon.

I sitt jubileumsår har Schola Cantorum gitt ut platen Ja, vi elsker med nasjonalsanger sammen med Forsvarets Stabsmusikkorps. Nylig ble saksofonist og komponist Frøy Aagres bestillingsverk Gloria lydfestet, men ikke på CD. Med støtte fra Furestiftelsens legat skal Schola Cantorum prøve ut video som distribusjonsformat. Seks komposisjoner skal bestilles, spilles inn og spres via internett og digitale kanaler. Koret håper at det vil gjøre både sangere og nye norske korverk lettere tilgjengelige for internasjonale oppdrag.

Det kan altså være nødvendig å kaste seg raskt rundt dersom man ønsker en konsert med Schola Cantorum på hjemmebane. Gratulerer med dagen!

Skrevet av: Hild Borchgrevink

Meritter

2022

2021

2020

  • Urframføring av MOTHERTONGUE av Kristin Norderval i Vålerenga Kirke.

2019

  • Utgitt det nyeste albumet "Trachea" som har fått gode kritikker.

  • Øvd inn Mozarts messe i C-moll for blåseensemble og gjennomført konserter i Fredrikstad, Moss og Universitetets Aula i Oslo med Det Norske Blåseensemble.

  • Konsert i Gamle Aker kirke med kraftig kirkemusikk og cello av Audun Sandvik.

  • Deltakelse på festival i Gaia (Portugal) i regi av Conservatório Superior de Musica de Gaia. Konserten ble avholdt i Mosteiro de Grijó for en full kirke.

  • Allehelgenskonsert i Paulus kirke på Grünerløkka med Leann Currie som fagott solist.

  • Avsluttet året med julekonsert sammen med Forsvarets Stabsmusikk på Ridehuset med temaet "Christmas Carols."

2018

  • Urfremføring: Messe for livets kontraster av Frøy Aagre på Kirkemusikkfestivalen.

  • Konsert sammen med Forsvarets Stabsmusikk i Universitetets Aula som feiret 200 år. Besøk av Missouri State University Chorale. Deltok på korkonkurranse i Tolosa. Dette var en invitasjon fordi vi vant i samme konkurranse i 2005.

  • Innspilling: Trachea av Martin Ødegaard og Alt i Universet av Ståle Kleiberg i Uranienborg kirke som kommer på CDen TRACHEA i 2019.

2017

Vært med på innspilling for Dimmu Borgirs nye album. Medvirkende på “Viddarna inom mig”, et samisk oriatorium. Dette var en del av Tråante 2017 - 100 års markeringen for det første samiske landsmøtet. På høsten fikk Schola Cantorum være med på operaen “A Life to Come”, sang Schnittkes Requiem og fikk gjøre Händels Messias sammen med Det Norske Blåseensemble og profesjonelle solister.

Bjørn Morten Christophersen ble nominert til Årets Verk - Klassisk/Samtidsmusikk med vårt bestillingsverk “Oak & Mayfly” hos Musikkforleggerprisen.

2016

Urfremføringer: Å ikkje høyra av Julian Skar, Rêve pour l'hiver av Frank Havrøy, Snilla Patea av Bjørn Kåre Odde, Vær hilset/salvete Rex et Regina av Christian Eggen, Annelie av Frank Havrøy. Koret deltok på festforestillingen Kongepar i 25 år i Universitetets aula. Turne til St.Petersburg og Arvika. Deltakelse på European Youth Choir Festival i Basel. Fremføring av Mozart Requiem med Det norske blåseensemble.

Utgivelser: Snilla Patea av Bjørn Kåre Odde og When I close my eyes I dream of peace av Karin Rehnqvist.

2015

Markering av Knut Nystedts 100-årsjubileum med konsertene Nystedt i 100 og Apocalypsis Joannis med Kringkastingsorkesteret

Turné til Vilnius, Litauen. Utgivelser: Oak & Mayfly av Bjørn Morten Christophersen og Kyrie av Tord Kalvenes, digitale singelutgivelser og videoer.

2014

Urfremføringer: «Kyrie» fra Missa Brevis av Tord Kalvenes, og Oak & Mayfly av Bjørn Morten Christophersen. Deltakelse på Ultimafestivalen med urfremføringer av «Nasjonalcollage» (Erik Dæhlin), «1000 Gs» (Ignas Krunglevicius), «Av med lua» (Kristin Norderval) og «What's that» (Alwynne Pritchard)

Utgivelser: Ja, vi elsker, album i samarbeid med Forsvarets stabsmusikkorps. Digital singelutgivelse og video av Gloria for kor og saksofon av Frøy Aagre. Medvirkning på Christopher Tin-platen The Drop that Contained the Sea

Tildelt Universitetets ærespris for studentforeninger

50-års jubileumskonsert i Universitetets aula. Turne til Torrevieja, Paris og Sardinia

2013

Albumutgivelse: Hymn to the Virgin på 2L, Grammy-nominert i klassen Best Engineered Album, Classical

Urfremføring: Gloria for kor og saksofon av Frøy Aagre

Fremføring av Verdis Requiem med Oslo Filharmoniske orkester og kor i Oslo konserthus. Turne til Kiev og London

2012

Opptreden på Wacken Open Air med Dimmu Borgir og Czech National Symphony Orchestra

Urfremføring: Menneske, kjenn deg selv av Arnt Håkon Ånesen

Finalist i Norgesmesterskapet for kor, prisvinner i tre klasser

2011

Konsert med Bryn Terfel og Kringkastingsorkestret i Oslo konserthus

Forces of the Northern Night med Dimmu Borgir og Kringkastingsorkestret i Oslo Spektrum. Turne til Berlin og Sardinia

2010

Urframføring: MARIA av Martin Ødegaard

Medvirkning på platen ABRAHADABRA av Dimmu Borgir, med Kringkastingsorkestret

Koret samarbeider for første gang med Det norske blåseensemblet i en fremførelse av Händels Messias

Erlend Skomsvoll Requiem på Oslo Jazzfestival & Oslo Kammermusikkfestival sammen med KORK. Turne til Uppsala, Stockholm og Sardinia

2009

Albumutgivelse: Audiens på 2L

Finalist i Harald Andersén International Chamber Choir Competition, Helsinki

Koret samarbeider med Kringkastingsorkesteret for første gang i en fremførelse av Poulencs Gloria under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

2008

Schola Cantorum mottar Norsk kulturråds ensemblestøtte for første gang

Deltakelse på Verdenskorsymposiet i København

Turné i Sør-Korea og til St.Petersburg

Urframføring: Audiens av Bjørn Morten Christophersen

2007

Vant The Silver Rose Bowl som beste kor i Let the Peoples Sing, Wuppertal, Tyskland

2006

Finalist i 18. European Grand Prix, Tolosa, Spania

Urframføringer: Munch-suite, op 75 av Timo-Johan Kyllönen, og Gjenfødelsen og Etablisementets vært av Bjørn Morten Christophersen

2005

Vinner av Grand Prix i Tolosa, inkludert klassen for polyfoni og folklore samt beste framførelse av baskisk stykke

Deltok på konsert i Aulaen i anledning Knut Nystedts 90-årsdag, med Det norske solistkor, Grex Vocalis og Ensemble 96. Deltok på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

2004

40-års jubileumskonsert

Urframføring: Sanctus og Sancto Spiritu av Terje Bjørklund

Urframføring: A just-finishing candle av Bjørn Morten Christophersen

1999

Albumutgivelse: Knut Nystedt: Sacred Choral Music

1996

Albumutgivelse: Schola Cantorum

1979

Urframføring: Te Deum av Knut Nystedt

1967

Urframføring: Plym Plym av Kåre Kolberg