Følgende artikkel sto på trykk i programmet til Schola Cantorums 50-års jublieumskonsert i 2014.

Her finner du jubileumstekst fra 40-årsjubileet i 2004. 

Stemmer, sølvboller og tungmetall

Sist Schola Cantorum jubilerte, intervjuet jeg tre generasjoner Schola-dirigenter. På et tidspunkt i samtalen oppstod en slags vennskapelig geografisk kappestrid mellom Knut Nystedt og Kåre Hanken om hvilke land koret hadde reist til under deres respektive taktstokker. For høflighets skyld stilte jeg samme spørsmål til Tone Bianca Sparre Dahl, som på det tidspunktet hadde vært Schola Cantorums dirigent i knappe to år. Hennes ærlige og lakoniske svar var at koret hadde brukt tid på å rekruttere og foreløpig hadde vært i Moss.

To år senere hadde Schola Cantorum sanket flere internasjonale priser enn koret noensinne har loggført tidligere. Først vant de fire klasser av fire mulige i den anerkjente korkonkurransen i Tolosa i Spania i 2005. Deretter var koret Norges deltaker i den europeiske kringkastingsunionens konkurranse Let The Peoples Sing i 2007, der korene sender inn en radioinnspilling som må være gjort i ett take. I finalen, en direktesendt radiooverført konkurranse i byen Wuppertal i Tyskland, vant Schola hovedprisen, The Silver Rose Bowl.

Tilbake stod et kor og en dirigent og forsøkte å summe seg. - Vi var veldig overrasket, sier Tone Bianca Sparre Dahl. - Begge deler var helt uventet. 

59431 500955873857 702308857 7293435 6828277 n

Deretter gikk det slag i slag med turné i Sør- Korea, invitasjon til Verdenskorsymposiet i København og konserter på festival i St. Petersburg året etter, samt finale i Harald Andersén-konkurransen i Helsinki – alle arenaer som i utgangspunktet er forbeholdt profesjonelle ensembler. At et studentkor fra Oslo markerer seg i slike selskap er uvanlig, selv om koret henter medlemmene sine fra byens utdanningsinstitusjoner i musikk.

Et sted i denne raden av festivaler og konkurranser rakk Schola Cantorum også å gjøre sin første innspilling med Dahl som dirigent. Platen Audiens, med vokalensemblet Nordic Voices som gjest, ble utgitt av plateselskapet 2L i 2009. I tråd med Scholas lange tradisjoner for å synge nyskrevet musikk, har den verker av korets egen Bjørn Morten Christophersen som rød tråd, ved siden av sentrale nålevende nordiske korkomponister som Karin Rehnqvist og Morten Lauridsen.

Audiens var starten på en dreining i korets virksomhet mot flere bestillinger, innspillinger og større konsertsamarbeid her hjemme. Schola Cantorum innledet et årlig samarbeid med Kringkastingsorkestret om å gjøre klassiske korverk med orkester. I 2010 ringte KORK og trengte kor til en innspilling med det sagnomsuste norske metalbandet Dimmu Borgir. Som ofte i symfoniorkesterland var det kort varsel, og dirigent Dahl sa først nei. Men KORK ga seg ikke, og brått gikk Schola fra å pugge nyskrevne partiturer til å øve belting – sangteknikk med mer brystklang og muskelkraft enn normalt. Studioalbumet ABRAHADABRA ble lansert i 2010, og året etter deltok koret på Dimmu Borgirs konsert Forces of the Northern Night i Oslo Spektrum.

Samme år sang Schola Cantorum blant annet med KORK og baryton Bryn Terfel i Oslo konserthus, før turen i 2012 gikk med Dimmu Borgir til 90 000 publikummere på verdens største utendørs heavy metal-festival, Wacken Open Air i Nord-Tyskland. 

250386 10150216514279761 774964760 6822071 4146562 n

I 2012 kom også en ny innspilling på 2L med musikk tilegnet jomfru Maria, Hymn to the Virgin. Som flere av 2Ls plater ble den Grammy-nominert for beste opptaksteknikk. Den vant ikke, men kanskje var det på grunn av platens suksess at Schola Cantorum plutselig befant seg i Abbey Road Studios sammen med the Royal Philarmonic Orchestra for å spille inn musikk av komponisten Christopher Tin, som blant annet har skrevet musikken til dataspillet Civilization. En del av musikken hadde gammel norrøn tekst, og Tin forestilte seg at et norsk kor måtte ha uttalen av det inne. Andre medvirkende på platen The Drop that Contained the Sea er blant annet det bulgarske kvinnekoret Les Mystères des Voix Bulgares.

Å gjøre nyskrevet musikk er ikke bare enkelt. Når et nytt partitur materialiserer seg, kan det plutselig være dobbelt så langt som planlagt. Og med unntak av de få som har absolutt gehør, trenger de fleste sangere, også profesjonelle, et minimum av tid for at uforutsigbare sprang og vendinger skal feste seg. Dahl forteller at det har hendt at en urframføring har vært på nippet til å bli avlyst. Men i de fleste tilfeller går det bra, og det er viktig for koret å videreføre en tradisjon som strekker seg tilbake til korets stifter og komponist Knut Nystedt, for å være et arbeidsrom for komponister. Ved siden av Christophersen har Arnt Håkon Ånesen, Terje Bjørklund, Timo-Johan Kyllönen, Frøy Aagre, Martin Ødegaard og Tord Kalvenes skrevet for Schola i Tone Bianca Dahls regjeringstid. De to siste har også bakgrunn i korets egne rekker.

Schola tiltrekker seg for tiden unge sangere, og dirigenten tror bredden i repertoaret er en medvirkende årsak. Schola Cantorums sjangerbredde og høye aktivitetsnivå var også en del av vurderingsgrunnlaget da dirigent Tone Bianca Sparre Dahl nylig ble innvilget det største arbeidsstipendet staten deler ut – det tiårige. Det skal blant annet brukes til å studere orkesterdireksjon i Tyskland, og Dahl tror det er behov for dirigenter med kompetanse til å bevege seg over den tradisjonelle yrkesmessige kløften mellom kor- og orkesterdireksjon.

I sitt jubileumsår har Schola Cantorum gitt ut platen Ja, vi elsker med nasjonalsanger sammen med Forsvarets Stabsmusikkorps. Nylig ble saksofonist og komponist Frøy Aagres bestillingsverk Gloria lydfestet, men ikke på CD. Med støtte fra Furestiftelsens legat skal Schola Cantorum prøve ut video som distribusjonsformat. Seks komposisjoner skal bestilles, spilles inn og spres via internett og digitale kanaler. Koret håper at det vil gjøre både sangere og nye norske korverk lettere tilgjengelige for internasjonale oppdrag.

Det kan altså være nødvendig å kaste seg raskt rundt dersom man ønsker en konsert med Schola Cantorum på hjemmebane. Gratulerer med dagen!

Skrevet av: Hild Borchgrevink

Neste konserter

Ingen hendelser

Kjøp album

2L095

 

Støtt oss

Grasrotandelen small

 

Sagt om Schola

  • image
  • image
  • image