Til minne om Kåre Hanken

Kåre Hanken døde 3. Juni. Han var Schola Cantorums dirigent fra 1987 - 1999, og løftet koret opp fra å være et instituttkor og et fag ved Institutt for Musikkvitenskap, til å bli et ensemble med internasjonalt renommé. Under Hanken reiste koret på flere lange turnéer, bl.a til Japan og Sør-Afrika, og spilte inn to CD´er. Kåre Hanken har spilt en uvurderlig rolle i korets historie og er den dag i dag en dirigent veldig mange sangere husker med glede og kjærlighet. Vi vil lyse fred over hans minne, og sender våre varme tanker til familien.

Vi har mottatt denne hilsenen fra Kåre Hankens sangere i Schola Cantorum:

"Kåre overtok Schola Cantorum høsten 1987, og etterfulgte profilerte dirigenter som Knut Nystedt og Carl Høgset. Vi var naturlig nok noe usikre på denne, for mange ukjente mannen fra Nordvestlandet som en dag spaserte inn i auditoriet i Chateau Neuf for å lede koret videre. En helt annen type enn sine forgjengere, tilsynelatende en helt vanlig mann uten typisk «kunstner-utseende». 

Men inntrykket av en person danner seg etter hvert som man blir kjent, og fra å være litt lavmælt og beskjeden utviklet han etter hvert sin form for relasjon mellom kor og dirigent. Vi forsto raskt at denne mannen hadde lang musikkerfaring og dyp kjærlighet til stoffet han ønsket at vi skulle formidle sammen. Vi gikk nå inn i en periode i korets historie som for vi som var med tenker tilbake på som et eventyr. 


For å skape et eventyr ligger det mye arbeid og ambisjoner. Kåre stilte krav, både til sangerne og til seg selv. Han var alltid godt forberedt og sikker på hvor han ville med musikken. Hans teknikk var imponerende, med sine sikre håndbevegelser overførte han musikkens magi til oss sangere og ga seg ikke før vi ikke bare var med på notene, men var sammen med han i et opphøyet samspill. Pirk og triviell innstudering var glemt når koret sto på podiet. Mannen som hadde drillet detaljer med oss uke etter uke tilførte oss med ett en ekstra dimensjon. Det ble musikk, det ble kunst. Han tilførte ånd. Koret løftet seg alltid på konsertene og Kåre ga alt. Et spesielt gripende øyeblikk var fremførelsen av Olivier Messiaens «O sacrum convivium». Kåre hadde nylig møtt komponisten og fått i gave et eksemplar av dette usedvanlig vakre stykke musikk. Da vi skulle fremføre det på konsert hadde nyheten om komponistens bortgang nettopp nådd oss, og vi kunne merke at Kåre var sterkt berørt og hadde problemer med å holde tårene tilbake. 


Han var like intens og engasjert om vi befant oss i en kirke med 5 tilhørere, eller for en stappfull Aula, om vi sang små enkle salmer eller større verk. Han hadde stor repertoarkunnskap som spente over hele musikkhistorien, og han valgte alltid musikk og arrangementer på musikalsk høyt nivå som ga oss mange uforglemmelige opplevelser, men også store utfordringer. 


Kåre hadde kontakter i inn- og utland noe Schola Cantorum fikk stor glede av. Vi dro på fantastiske reiser som vi tidligere ikke en gang kunne drømme om. To ganger til Japan og to ganger til Sør-Afrika, i godt team med kormedlemmet Howard Gamble som fikk en slags prosjektlederfunksjon. Vi var ved flere anledninger offisielle representanter for Norge og ikke minst i Sør-Afrika hvor vi var pionerer i det gryende kulturelle samarbeide landene i mellom. Dette ble starten på Kåres engasjement i Sør-Afrika hvor han har satt dype spor etter seg. 


Våre eventyrlige reiser rommet så mye, 17- mai fering i Tallinn, sang på barnehjem i Latvia og for psykisk utviklingshemmede i Sør-Afrika, korkonkurranse i Tolosa hvor vi oppnådde høy plassering, og bejublet som popstjerner i Japan. Vi hadde også flotte prosjekt innenlands hvor det sikkert gledet han spesielt å føre oss sammen med sitt gamle Ålesund Kammerkor til en storslått fremførelse av Händels Messias. Vi var også ved flere anledninger vertskap for kor som kom på gjenvisitt. 


Vi skal ikke ramse opp alle turer, men opplevelsene gjorde noe med oss. Vi var ville barn som ikke alltid ble temmet, men ble smittet av engasjementet og forsto gleden i alvoret av å få til noe utover det vi trodde vi kunne oppnå. Og Kåre var vår far som ledet oss inn i et musikalsk voksenliv. Vi ble en familie, sammensveiset i musikken og i vårt sosiale liv. Konsertene fikk utløsning i uforglemmelige feiringer. Feiring som nesten kunne gjøre dirigenten betenkt med tanke på kommende konserter. 


På Institutt for Musikkvitenskap var vi studenter i et teoretisk fag, men Kåre omsatte teori til levende musikk, som også hjalp oss til å forstå hva faget egentlig dreiet seg om. Kåres periode med Schola Cantorum endte etter vårsemesteret 1999. Nye krefter kom etter hvert til og preget koret på sin måte, og vi gleder oss over at koret holder et høyt nivå i dag. 


Mange av oss er fortsatt venner og treffes med jevne mellomrom. For noen år siden møttes 90- talls-Schola til gjenforeningsfest og konsert. Igjen var vi Kåres lydige barn, kanskje bare litt mer voksne. Selv om vi møttes for å mimre over gode gamle dager, stilte Kåre akkurat de samme krav som den gang, og sammen gjenskapte vi den gode samklangen og nerven i fremførelse av våre favorittstykker fra år tilbake. Og festen etterpå ble en nydelig manifestasjon på hva vi hadde opplevd sammen. 


Vi er Kåre evige takknemlige. Han bidro til å forme oss som mennesker. Han fylte oss med ærbødighet og respekt for kunsten og ikke minst gleden over å skape musikk sammen. I våre hjerter lever Kåre videre som en far som har skapt musiske mennesker av en vill barneflokk.

Hilsen Kåres sangere i Schola Cantorum."

 

 

 

 

 

 


 

Vé no velkomne!

27. mai skal Schola Cantorum holde sommerkonsert i Universitetets Aula. Med oss har vi et av amerikas fremste kor - Missouri State University Chorale - og vi kommer til å fremføre et spennende og variert repertoar, med musikk fra begge sider av atlanteren. På programmet har vi gospel, folkemusikk, og utvalgte stykker fra den nordiske korlitteraturen, og vi skal også urfremføre verket "Trachea" av Martin Ødegaard for kor og fire horn.

I tillegg til våre amerikanske gjester - og oss selv - har vi med:
Julius Pranevicius, Marie Solum Gran, Niklas Sebastian Grenvik og Daniel Weiseth Kjellesvik - horn
Helga Myhr - hardingfele
Synnøve Sætre og Sofie Jørgensen - sopran

Kveldens dirigenter er Cameron LaBarr, Tone Bianca Sparre Dahl og Svein Oskar Smogeli.

Velkommen skal dere være!

 

 

 


 

Förklädd Gud

28685190_186865415258667_2573795082953881619_n.jpg

Lyst på en vårlig vekkelse fra vinterdvalen? Vi fremfører Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, et av svenskenes kjæreste verker i nyere tid. Konserten er et samarbeid med Forsvarets stabsmusikkorps som fyller 200 år i år. Kom og feir Stabsmusikken og våren med oss! 

Solister på Förklädd Gud er Kari Ulfsnes Kleiven og Jørgen Backer, Richard Klingspor er resitatør. I tillegg til komponisten Larsson vil publikum få høre verker av Gade, Irgens-Jensen, Sandstrøm, Jersild og Dyrud. 

Medvirkende:
Schola Cantorum
Forsvarets stabsmusikkorps
Tone Bianca Sparre Dahl, dirigent
Andreas Hanson, dirigent
Kari Ulfsnes Kleiven, sopran
Jørgen Backer, baryton
Richard Klingspor, resitasjon

Program:

Forsvarets stabsmusikkorps:
Lars-Erik Larsson: Passacaglia fra operaen "Prinsessen fra Kypros" (arr. Edvard Åkeberg)
Niels W. Gade: Romance
Ludvig Irgens Jensen (arr. Lars-Thomas Holm): Passacaglia

Schola Cantorum:
Sven-David Sandstöm: Let him kiss me (fra 4 songs of Love)
Jørgen Jersild: Min Yndlingsdal
Torbjørn Dyrud: Med en bukett

Forsvarets Stabsmusikkorps og Schola Cantorum:
Lars-Erik Larsson: Förklädd Gud

 

 


 

And Death shall have no dominion

22256541_10155067030096545_7176347827608294422_o.jpg

 Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS

Tone Bianca Sparre Dahl, Schola Cantorum og musikarar framfører denne novemberkvelden Alfred Schnittke sitt Requiem frå 1975, i tillegg til at publikum vil få høyre ei a cappella-avdeling med musikk av dei tre komponistane Mäntyjärvi, Kalvenes og Bergh. 

Velkomen til Lindemansalen for ei heftig konsertoppleving! 

Medverkande:

Schola Cantorum
Tone Bianca Sparre Dahl, conductor
Musikarar: Inger-Lise Ulsrud med fleire

Program:

Jaako Mäntyjärvi: Canticum Calamitatis Maritimiae (1997) - til minne om dei omkomne i skipsforliset til båten Estonia i 1998.
Solistar: Synnøve Sætre og Vilde Bolstad Bakken (sopran), Jonas Dahl Askelund (baryton)

Tord Kalvenes: Darkness cannot drive out darkness (2015) - til minne om ofra i Paris-attentatet i 2015

Sverre Bergh: And death shall have no dominion (1975)

Alfred Schnittke: Requiem (1975)
For kor, solistar, klaver, orgel, celesta, trombone, trompet, el-gitar, bassgitar og slagverk
Solistar: Synnøve Sætre, Frida Steenhoff Hov (sopran), Sunniva Fevang (alt), Adrian Lara (kontratenor), Svein Oskar Smogeli (tenor)

Du kan kjøpe billettar på førehand via nmh.ticketco.no. Ein kan óg kjøpe billettar i døra med kort eller Vipps. Musikkhøgskolen tar ikkje kontantar.

 


 

When I close my eyes I dream of peace

webflyer20Schola20When20I20close___202017.jpg

Ridehuset Oslo 21. mai klokken 18:00 til 19:15

Biletter

Facebook

Vårens store a cappella-konsert med Schola Cantorum og dirigent Tone Bianca Sparre Dahl. Kom til Ridehuset denne mai-kvelden og opplev musikk fylt av mystikk og undring!

"When I close my eyes I dream of peace" er et todelt verk av den svenske komponisten Karin Rehnquist som koret spilte inn høsten 2016. Verket tar opp i seg et ønske om universell fred, uttalt på mange ulike språk. Gjennom musikk av Eric Whitacre og Bo Holten tar vi deg videre med på en reise ned i de underjordiske sitt rike, deretter ut på jakt etter de vises sten. 

Publikum vil også få høre musikk av Rihm, Hahn, Mäntyjärvi og Schumann. Det dreier seg tematisk om å få lov til å uttrykke seg, samt undring over balansegangen mellom liv og død. 

Det fine konsertlokalet Ridehuset på Akershus Festning setter en stemningsfull ramme for programmet denne kvelden, og vi håper så mange som mulig vil dele opplevelsen med oss!

Schola Cantorum er et av Norges fremste kammerkor, stiftet i 1964 av Knut Nystedt. Koret dirigeres av Tone Bianca Sparre Dahl.

 


 

Neste konserter

Ingen hendelser

Kjøp album

2L095

 

Støtt oss

Grasrotandelen small

 

Sagt om Schola

  • image
  • image
  • image