Schola Cantorum synger Juleoratoriet i Oslo og Halden

I 1734 ble Johann Sebastian Bachs Juleoratorium fremført for første gang for menigheten i Lepzigs to viktigste kirker, Thomas-kirken og Nikolai-kirken. På to konserter i Oslo og Halden fremfører Schola Cantorum og Det Norske Blåseensemble tonene som har blitt så kjære for mange siden den gang. 

Medvirkende: 
Steven Devine, dirigent
Det Norske Blåseensemble
Schola Cantorum
Ingeborg Dalheim, sopran
David Hansen, kontratenor
Joshua Ellicott, tenor
Halvor Festervoll Melien, baryton

Tid: Torsdag 4. desember, kl. 1900 
Sted: Immanuels kirke, Halden 
Billetter: Kjøpes via Billettservice 

Tid: Fredag 5. desember, kl. 1900 
Sted: Trefoldighestkirken, Oslo
Billetter: Kjøpes via Billettservice 

blseensemble

Seks kantater for juletiden 

Johann Sebastian Bachs juleoratorium er ett av komponistens mest berømte og oftest spilte sakrale verk. Det er vanligvis omtalt som Juleoratoriet og består av seks kantater for juletiden, en for hver av de tre julefestdagene 25., 26. og 27. desember, deretter nyttårsdagen, søndag etter nyttår og så helligtrekongersdag. Før jul er det som oftest de tre første kantatene som brukes, så også på disse konsertene.

Første del, «Jauchzet, frohlocket», begynner med tiden før Jesu fødsel og myndighetens krav om innskriving i manntall. Kristenheten priser hans ankomst i et jublende åpningskor med pauker og trompeter. Satsen har Bach lånt fra et tidligere verk, en gratulasjonskantate til det saksiske fyrstehuset, «Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!»

Den andre kantaten (skrevet for 2. juledag) handler om beskjeden hyrdene fikk om Jesu fødsel, Marias vuggesang og englenes bønn om fred på jorden. Den avsluttes med hyrdenes lovprisning over det som er hendt.

Den tredje kantaten avslutter den egentlige historien om julenatten. Den indirekte likestillingen av Gud som «himmelens hersker» med en konge, svarer til det barokke verdensbildet med monarker tilbaketrukket i kirkelignende slott. Kantaten avsluttes med en gjentakelse av åpningskoret fra første kantate.

 

 

Neste konserter

Ingen hendelser

Kjøp album

2L095

 

Støtt oss

Grasrotandelen small

 

Sagt om Schola

  • image
  • image
  • image